Unknown: Function mcrypt_create_iv() is deprecated in /home/quicktwe/public_html/dionibooks.gr/system/library/encryption.php on line 8 Δέκα ποιήματα

Δέκα ποιήματα

10,00€
Ποσότητα:   Επιθυμητό Σύγκριση
Συγγραφέας: Wordsworth, William
Κωδικός Προϊόντος: 978-960-7720-65-8
ISBN 978-960-7720-65-8
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο

Σελίδες:
Έτος έκδοσης:
Τίτλος πρωτοτύπου:
Μετάφραση:

Κατά παράδοξο τρόπο ο σημαντικότατος Άγγλος ποιητής και εμψυχωτής του ρομαντικού κινήματος Γουίλλιαμ Γουέρτζγουορθ στάθηκε μεταφραστικά άγνωστος στην Ελλάδα και μη προτιμητέος στους ζηλωτές της μετάφρασης. Η ανά χείρας προσπάθεια του νέου ποιητή και μεταφραστή Κώστα Λιννού έρχεται να καλύψει ένα πραγματικά μεγάλο και αδικαιολόγητο για τα γράμματά μας κενό, το οποίο δεν καλύπτεται, βεβαίως, από τυχόν σκόρπια ποιήματα ή αποσπάσματα κειμένων του, που ενδεχομένως υπάρχουν δημοσιευμένα σε δυσπρόσιτα και μη έντυπα. [...]

[...] Τα ποιήματα του Γουέρτζγουορθ μας προσφέρουν αβίαστα αυτό που ο ρομαντισμός ως κίνημα προσπάθησε να επιτύχει: τον μυστικό δεσμό δηλαδή της ανθρώπινης ύπαρξης με την ελεύθερη φύση, τις απαράβατες συστοιχίες μεταξύ των ανθρώπινων συναισθημάτων και των μεταβολών των φυσικών φαινομένων, τον παραλληλισμό των ηθικών αρετών με την φυσική καθαρότητα, την υποχώρηση της φυσιοκρατίας μπροστά στα παγανιστικά σύμβολα και τις ομόλογες δοξασίες, την πίστη στα ιδεαλιστικά συστήματα των ιδεών. Η επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στα ποιήματά του είναι άμεση. Καλύτερη ποίηση, κατά τον Γουέρτζγουορθ, είναι εκείνη που εκφράζει επιτυχώς τα πιο δυνατά ανθρώπινα αισθήματα. Τέτοια αισθήματα είναι η αγάπη, η πίστη στις φυσικές και ηθικές αξίες, η θρησκευτικότητα, η δικαιοσύνη και η ειλικρίνεια στην αντιμετώπιση της ζωής. Συχνά συμβούλευε: Δώστε δύναμη στην αίσθησή σας, δείξτε εμπιστοσύνη στο συναίσθημά σας, έτσι το ποίημα θα λάβει από μόνο του το αρμόζον σχήμα, οι αναλογίες του θα έλθουν φυσιολογικά, όπως έρχονται στο δέντρο όλες οι ζωικές αρχές που κατευθύνουν την ανάπτυξή του. [...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Δέκα ποιήματα
Γουίλλιαμ Γουέρτζγουορθ
μετάφραση: Κώστας Λιννός
Διώνη, 2007
65 σελ.
ISBN 978-960-7720-65-8

Ο Γουίλλιαμ Γουέρτζγουορθ γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1770 στο Κόκερμαουθ του Κάμπερλαντ της βόρειας Αγγλίας, μέσα στην απλόχωρη φύση της Περιοχής των Λιμνών και πέθανε στο Γουέστμορλαντ το 1850. Ήταν το δεύτερο από τα πέντε παιδιά του Τζων Γουέρτζγουορθ και της Αν, κόρης του Γουίλλιαμ Κούκσον.
Από την αρχή τίποτα δεν προμήνυε την μετέπειτα ποιητική κλίση στη φυσιογνωμία του Γουίλλιαμ Γουέρτζγουορθ. Τα παιδικά του χρόνια δεν ήταν καθόλου ανέμελα και ευτυχισμένα. Στα οκτώ του χρόνια πέθανε η μητέρα του. Στα δεκατρία του ο πατέρας του. Έμεινε υπό την κηδεμονία δύο θείων του. Μπήκε εσωτερικός μαθητής στο περίφημο γυμνάσιο του Χώκσχεντ. Οι σπουδές του συνεχίστηκαν στο κολλέγιο του Σαιν Τζων του Καίμπριτζ, στο οποίο μπήκε με υποτροφία το 1787.
Η πρώτη εμφάνιση του Γουίλλιαμ Γουέρτζγουορθ στα γράμματα έλαβε χώρα το 1793, όταν δημοσίευσε πρώτο το ποίημά του "Βραδινός περίπατος" ("An Evening Walk"). To 1790 μαζί με έναν φίλο του αποτόλμησε την οδοιπορική περιπέτεια, κάνοντας το γύρο της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας. Τις εντυπώσεις του από τα ταξίδια αυτά αποθανάτισε στα "Περιγραφικά σχεδιάσματα" ("Descriptive Sketches") του 1793. Σημαντικός σταθμός στη ζωή του υπήρξε η χρονιά του 1791, όταν -ήδη ενθουσιασμένος από τις διακηρύξεις της Γαλλικής επανάστης- ξαναπήγε στη Γαλλία και γνώρισε τον δημοκρατικό στρατηγό Μισέλ ντε Μπωπυί. Τότε ερωτεύτηκε την Ανέτ Βαλόν με την οποία απέκτησε την εξώγαμη κόρη του Καρολίνα.
Την επόμενη χρονιά 1792 επέστρεψε στην Αγγλία για να περάσει στη συνέχεια μια κρίσιμη εικοσαετία. Το 1795 εγκαταστάθηκε μαζί με την αδερφή του Ντόροθυ στο Ρέινσταουν Λοτζ του Ντόρσετ. Ο υπαίθριος βίος τον γαληνεύει. Εκεί γράφει το θεατρικό του έργο "Οι ακρίτες" ("The Borderers").
Έγινε γνωστός με τα έργα "Λυρικές μπαλάντες" που συνέγραψε με τον φίλο του Σάμιουελ Τέυλορ Κόουλριτζ και "Πρελούδιο" ("The Prelude"). Προς το τέλος της ζωής του (1843-1850) ο Γουίλλιαμ Γουέρτζγουορθ χρίσθηκε επίσημος ποιητής της Βασιλικής Αυλής.
Τα έργα του είναι κατά βάση ποιητικά. Ανάμεσά τους υπάρχουν δύο καθαρώς πεζογραφικά, από τα οποία το ένα, εντελώς ξένο προς τον χαρακτήρα και τις λογοτεχνικές προτιμήσεις του, μας προκαλεί την έκπληξη, αφού αναλώνεται σε πολιτικές και διπλωματικές εκτιμήσεις.

William Wordsworth
(2007)     Δέκα ποιήματα, Διώνη